Steeds vaker verschijnen zonnepanelen in het straatbeeld. Met deze zonnepanelen kun je namelijk jouw eigen stroom opwekken, wat door de overheid gestimuleerd wordt. Het draagt immers bij aan een beter milieu. De stimulatie komt vaak in de vorm van een subsidie. Hoewel je jouw eigen stroom opwekt, ben je toch afhankelijk van een energieleverancier. De stroom moet namelijk wel opgevangen worden in het stroomnet. Maar wat zijn dan de beste energieleveranciers voor zonnepanelen? Met onderstaande informatie wordt gekeken naar de mogelijkheden en tevens verder ingegaan op het gebruik van zonnepanelen bij jouw woning.

De beste energieleveranciers voor zonnepanelen met een investering

Zonnepanelen brengen een grote investering met zich mee. De hoge kosten kunnen ook nog eens per leverancier verschillen. De beste energieleveranciers voor zonnepanelen kunnen dus mede aan de hand van deze prijs uitgekozen worden. Echter is de investering die je maakt duurzaam en rendabel. Met deze panelen wek je immers stroom op, zonder dat hierbij CO2 uitgestoten wordt. Je kunt hierbij op twee manieren aan de zonnepanelen komen:

 • Via een extern bedrijf
 • Via jouw eigen energieleverancier

Bij een extern bedrijf krijg je alleen de panelen, maar moet je zelf nog op zoek gaan naar een goede energieleverancier. Wanneer je de zonnepanelen bij een energieleverancier aanschaft, krijg je vaak verschillende extra’s als een bonus vergoeding.

De investering voor een gemiddeld huishouden

Afhankelijk van jouw eigen situatie kan een bepaalde energieleverancier goedkoper zijn dan de andere. Een vrijstaand huis of een rijtjeshuis kan namelijk een groot verschil maken met betrekking tot het aantal zonnepanelen dat je kwijt kunt op het dak. Bij de meeste leveranciers wordt uitgegaan van ongeveer 10 panelen. Dit brengt een bedrag van 4600 euro met zich mee. Ze leveren daarbij voor 440 euro per jaar aan stroom op. Een paneel zorgt hierbij voor ongeveer 225 kWh, waarbij een gemiddeld huishouden ongeveer 3340 kWh verbruikt. Daarom moet je als consument ongeveer 15 zonnepanelen op het dak hebben liggen om jouw volledige verbruik te kunnen dekken.

Bekijken waar je het meeste terugkrijgt

De beste energieleveranciers voor zonnepanelen weten hier handig op in te spelen. Hier komen echter wel een aantal belangrijke zaken bij kijken:

 • De terugleververgoeding per kWh
 • Het salderen met een dubbele meter
 • De extra’s die je krijgt
EnergieleverancierTerugleververgoeding (excl. BTW)Salderen met dubbele meterExtra’s
Nuon€0,07Resterende stroom gesaldeerd tegen verbruik in daluren€100,- korting op aanschaf zonnepanelen via Nuon
Essent€0,07Eerst op normaal gebruik, daarna op verbruik in dalurenServiceGarantPlan: wat inhoudt dat de prestaties worden bewaakt en er wordt ingegrepen bij terugloop opbrengst
Eneco€0,092Eerst op normaal gebruik, daarna op verbruik in daluren
OxxioKale leveringstariefEerst op normaal gebruik, daarna op verbruik in daluren
Energie Direct€0,06Eerst op normaal gebruik, daarna op verbruik in dalurenRedenmentsgarantie van 80% voor 25 jaar
GreenChoice€ 0,11 per kWh tot maximaal 10.000 kWh, daarna kale leveringstariefMet dubbel telwerk
Pure Energie€0,12Restant berekend per telwerk tegen terugleververgoeding
Nederlandse Energie MaatschappijKale leveringstariefRestant berekend per telwerk tegen terugleververgoeding
DeltaKale leveringstariefDELTA Inzicht, comfortwijzer voor minder energieverbruik
EngieKale leveringstariefRestant berekend per meter tegen terugleververgoeding€ 175,- korting op aanschaf zonnepanelen via Engie

Alles meenemen bij het vergelijken

Als je gaat kijken naar bovenstaande tabel, dan zie je direct waar je aan toe bent bij de beste energieleveranciers voor zonnepanelen. Zo kan het tijdstip van het opwekken van de energie bij belang zijn voor de terugleververgoeding, maar krijg je bij anderen weer een vergoeding per kWh stroom dat er opgewekt is. Ook kunnen er soms extra vergoedingen worden toebedeeld of krijg je een korting voor de zonnepanelen. Alle zaken moeten daarom meegenomen worden wanneer je op zoek gaat naar een energieleverancier waar je met jouw zonnepanelen terecht kunt.

De voordelen van zonnepanelen

Toch kun je jezelf afvragen waarom je voor zonnepanelen zou moeten kiezen. De panelen brengen veel voordelen met zich mee, maar leveren dan wel nog een flinke investering op. De redenen om te kiezen voor de panelen zijn echter eindeloos. Dit zijn enkele voordelen waar je mee te maken krijgt:

 • Een jaarlijkse besparing door het opwekken van eigen stroom
 • Minder of geen stroom gebruikt van het energienet
 • Je belast het milieu niet
 • Minder gevoelig voor eventuele stijgingen van tarieven
 • Een waardevermeerdering van jouw woning
 • Het energielabel van de woning gaat omhoog

Zonnepanelen huren zonder een investering

Als je de beste energieleverancier voor zonnepanelen gevonden hebt, kun je nog voor jezelf bepalen waar je deze aanschaft. Als je zelf geen budget beschikbaar hebt om de panelen aan te schaffen, kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen te huren zonder investering. De besparing die je maandelijks maakt op jouw energiekosten zijn de kosten die je terugbetaalt aan de leverancier voor de panelen. Hierbij heb je ook nog als voordeel dat je niet verantwoordelijk bent voor het onderhoud, waardoor je jezelf nog meer kosten kunt besparen.

Ontdek de kosten voor jouw nieuwe zonnepanelen

Wil je op zoek gaan naar de beste energieleverancier voor zonnepanelen voor jouw situatie? Vraag dan direct offertes aan via de website en ontdek wat de prijzen en eventuele extra’s zijn bij jouw woning. De prijsopgaven kun je met elkaar vergelijken om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet. Aan de hand van de kosten voor de energie, de zonnepanelen en de algemene voorwaarden kun je dan de beste keuze maken voor jouw nieuwe contract. Hoe sneller je hieraan begint, hoe eerder je kunt gaan beginnen met het besparen op basis van jouw energieverbruik.