Groene energie wordt steeds populairder. Ook worden veel huishoudens langzaam richting deze vorm van energie geduwd, zodat er aan de milieueisen voldaan kan worden. Er zijn hiervoor veel mogelijkheden op de markt gekomen, waarbij je zelfs jouw eigen energie op zou kunnen wekken. Toch krijg je zelfs bij het zelf opwekken van energie nog te maken met een energieleverancier. Je moet dan goed weten welke groene energieleveranciers er zijn en welke als beste uit de test komen. Aan de hand van onderstaande informatie kun je ervoor zorgen dat je precies weet waar je op moet letten en zie je in een oogopslag wat de beste groene energieleveranciers zijn.

Een hoge score voor de beste groene energieleveranciers

Regelmatig worden er testen uitgevoerd om te zien wat de beste groene energieleveranciers zijn van dit moment. Hierdoor kun je in een oogopslag zien welke goede energie leveren en waar het nog schort op het gebied van duurzaamheid. Je wilt als consument immers precies weten hoe groen een energieleverancier is voordat je hier jouw geld aan uit gaat geven. Er zijn een aantal aanbieders die hier een goede score behalen, maar ook een aantal verrassende ‘vervuilers’. Ieder jaar wordt daarom een cijfer gegeven, zodat je weet waar je aan toe bent en welke leveranciers er niet mogen ontbreken in jouw vergelijking.

Het beste uit de test gekomen

Er zijn een aantal beste groene energieleveranciers terug te vinden. Dit zijn:

  • EasyEnergy
  • Energie VanOns
  • Om| nieuwe energie
  • Pure Energie
  • Vrijopnaam

Deze leveranciers scoren allemaal een 10 bij het onderzoek van WISE, Greenpeace, Natuur&Milieu en de Consumentenbond. Hierbij wordt gekeken naar de duurzaamheid van de energieleverancier en of zij vervuiling toebrengen aan de omgeving bij het winnen en vervoeren van de energie. Zo zijn er bijvoorbeeld ook aanbieders die hun energie opwekken in Noorwegen, waardoor er alsnog luchtvervuiling optreedt om het naar Nederland te krijgen.

De criteria voor de beoordeling

Om de beste groene energieleveranciers goed te kunnen beoordelen wordt er niet alleen gekeken naar de manier waarop de energie opgewekt wordt. Ook het investeren en desinvesteren in stroomopwekking, het inkoopbeleid en de levering van de stroom worden hierin meegenomen. De beste leveranciers produceren hun eigen groene energie of kopen deze bij een producent van groene stroom. Daarnaast wordt de energie opgewekt door middel van de zon, wind of biomassa. De lage scores zijn uiteraard voor de leveranciers die grijze stroom inkopen om deze vervolgens groen te maken door er een certificaat aan te hangen.

De kosten kunnen aanzienlijk verschillen

Ook kun je voor jouw situatie kijken naar de beste groene energieleveranciers aan de hand van de prijzen. Je wilt immers niet alleen verzekerd zijn van goede groene energie, maar ook een schappelijke prijs betalen. Je moet in dit geval voornamelijk gaan kijken naar de acties die de leveranciers aanbieden en welke voorwaarden hieraan verbonden zitten. Op deze manier weet je ook wat de extra kosten zijn aan het einde van het jaar. Dit kan namelijk ook verschillend zijn. De beste groene energieleveranciers hebben vaak ook nog onderliggende voorwaarden waardoor de prijs ook opgedreven kan gaan worden.

Let zelf op bij het uitzoeken

Maar op welke zaken moet je zelf letten wanneer je voor een van de beste groene energieleveranciers gaat kijken en welke mogelijkheden zijn hieraan verbonden? Onderstaande tabel toont aan welke punten belangrijk zijn voor het vergelijken, zodat je voor jezelf goed voorbereid aan de slag gaat.

CriteriaUitleg
Jaarlijks verbruik en kostenJe moet altijd weten wat jouw energieverbruik is en wat je hier op dit moment voor betaalt
Besparen op de prijsJe betaalt altijd vaste kosten bij een energieleverancier en daarnaast kosten voor het verbruik van de energie. Er zijn leveranciers die hoge vaste kosten vragen, maar lage kosten voor het verbruik en andersom.
Ook de kortingen kunnen hierin meegenomen worden. Zo zijn er kortingen voor de leveringskosten. Deze kunnen zowel in euro’s als in centen aangegeven staan.
Prijsgaranties zijn ook van toepassing. Hiermee staat de prijs het gehele contract vast, waardoor je precies weet wat je kunt verwachten. Zonder prijsgarantie heb je vaak goedkopere contracten.
Een contract met een variabele prijs kan ertoe leiden dat de leverancier de prijs verhoogt. Dit gebeurt meestal per half jaar. Kijk daarom altijd hoe lang die prijs geldt.
Duur van het energiecontractEr zijn twee soorten contracten bij een leverancier te verkrijgen. Met een contract voor onbepaalde tijd spreek je niet af hoe lang je eraan vast zit, bij een contract van bepaalde tijd kun je vaak kiezen voor 1 of 2 jaar.
Elektriciteit en gas bij een leverancier of apartLeveranciers kunnen een bepaalde korting geven wanneer je elektriciteit en gas tegelijkertijd aanschaft. Echter kun je er ook voor kiezen om deze apart aan te schaffen
De algemene voorwaardenEr zijn verschillende voorwaarden terug te vinden bij een leverancier. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de boete die je krijgt als je niet op tijd betaalt, hoe je kunt betalen, of je kosteloos over kunt stappen tijdens jouw contract of dat er een welkomstcadeau of -premie uitgedeeld wordt.
Van een veiling of collectieve inkoopJe kunt op twee verschillende manieren aan een energiecontract komen. Als je ervoor kiest om met een energieveiling mee te doen, dan kun je jezelf hiervoor inschrijven. De leverancier met de beste aanbieding wint en je kunt er dan voor kiezen om het contract aan te gaan. Bij een collectieve inkoop krijg je te maken met de normale contracten van een leverancier.

Vraag offertes op van de energieleveranciers

Ben je na het lezen van bovenstaande informatie enthousiast geworden en wil je de beste groene energieleveranciers met elkaar gaan vergelijken? Vraag dan direct offertes aan en ontdek welke leverancier jou de beste prijzen kan bieden voor jouw duurzame energie. De prijsopgaven zijn in slechts enkele klikken aangevraagd, waardoor de vergelijking kan starten. Hierbij kun je alle punten die hierboven omschreven zijn meenemen in jouw overweging, zodat je de beste keuze kunt gaan maken. Wacht daarom niet te lang en begin met overstappen naar groene energie.