De overstap naar andere energieleveranciers kan veel verschillende redenen hebben. Het kan namelijk zijn dat je een jaarlijkse besparing wilt gaan doen op basis van de energie die je op dit moment hebt, maar ook dat je over wilt gaan naar duurzame energie. De prijzen hiervan kunnen echter veel uit elkaar liggen en tegenwoordig kun je er ook nog een aantal stijgingen en dalingen bij terugvinden. De leveranciers hebben hierdoor een grote aandacht gekregen, omdat iedere consument benieuwd is naar de besparingen. De duurzame energie prijzen zijn daarom de moeite om naar te kijken, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt voor jouw nieuwe energiecontract.

De duurzame energie prijzen verschillen per leverancier

De duurzame energie prijzen lagen in eerste instantie hoog. De afgelopen jaren is er echter een forse daling geweest en zijn er meerdere subsidieregelingen opgezet om jou te stimuleren om zelf jouw energie op te wekken. Hierdoor zijn er veel huishoudens die de overstap willen maken. Ook de komende jaren lijken de prijzen nog flink naar beneden te gaan. De prijs gaat hiermee in de richting van kolen en gas, waardoor duurzame energie een aantrekkelijke keuze kan zijn en je ook met een lager budget terecht bij de leveranciers. Je hoeft immers niet altijd de zonnepanelen zelf aan te schaffen, maar kunt deze ook via de aanbieder verkrijgen. Zo geniet je direct van alle voordelen, zonder dat je hier al te veel geld aan kwijt bent.

In de toekomst een verlaging van de kosten

Maar hoe zit het dan met de duurzame energie prijzen? Als eerste is het goed om te bekijken waar de kosten op uit kunnen komen. Vergeleken met de prijzen op dit moment is het naar verwachting in de komende vijf jaar nog 20 tot 40 procent goedkoper. Dit komt erop neer dat je uiteindelijk voor zonne- en windenergie tussen de 3 en 6 cent per kWh gaat betalen. Ook kan er een verschil optreden tussen de regio’s, waardoor de prijs bij jouw regio wellicht nog goedkoper uit kan vallen. Het is daarom verstandig om te bekijken wat de prijs voor jouw regio gaat zijn en welke leverancier hierbij de laagste prijs kan bieden voor de totale kosten die er bij de energie komen kijken.

Het transport hoeft niet duurzaam te zijn

Echter zijn het voornamelijk de duurzame energie prijzen van energie uit het buitenland dat omlaag gaat. Dit kan twijfels opleveren. Om de energie uit het buitenland te halen, moet er immers ook getransporteerd worden. Met dit transport kun je je afvragen of het nog wel duurzaam is om deze energie te gaan gebruiken. Het zal niet op gaan, maar je krijgt er wel andere problemen mee terug. Denk daarbij aan de vervuiling die ontstaat door alles naar Nederland te halen. Echter is de energie die in Nederland wordt opgewekt duurder, waardoor de energieleverancier ook hogere prijzen zal vragen.

Voor- en nadelen van energie uit Nederland

De duurzame energie prijzen verschillen hierdoor ook door het land van herkomst. Energie uit Nederland kent een aantal voor- en nadelen. Dit zijn onder andere:

  • Het is duurzaam, dus gaat niet op
  • Wordt opgewekt door middel van windmolens en de zon
  • Is duurder om te produceren
  • Levert geen vervuiling op bij de transportkosten

Voornamelijk het transport kan een doorslaggevende factor zijn om voor een bepaalde leverancier te kiezen. Bekijk daarom niet alleen de prijzen van een leverancier, maar ook waar de energie vandaan gehaald wordt. Alleen dan weet je zeker dat je de juiste energie te pakken hebt.

De grote vraag in combinatie met de prijzen

Voor de energie die in Nederland opgewekt wordt, betaal je dus hogere duurzame energie prijzen bij een leverancier. Dit heeft echter toch met de duurzaamheid te maken. Nederland loopt tegen een top aan van de beschikbare duurzame energie. Het blijkt namelijk dat slechts 18 procent van de Nederlandse stroom wordt opgewekt door de windmolens, zonnepanelen en de biomassacentrales die in ons land staan. De grote vraag die echter de laatste jaren is ontstaan, wordt ook de prijs omhooggedreven. Daarbij komt ook dat er minder mensen overgestapt zijn naar een leverancier die duurzame energie levert. Het kan echter ook in tegenovergestelde richting gaan werken, waardoor je over een aantal jaar veel meer gaat besparen.

De goedkoopste leveranciers op een rij

Er zijn echter een aantal leveranciers waarbij de duurzame energie prijzen lager liggen dan bij andere aanbieders. Onderstaande tabel laat jou in het kort zien wat de goedkoopste leveranciers zijn en welke mogelijkheden hier zijn voor jouw energie.

LeverancierJaarprijs in euro’sMogelijkheden
Energiedirect1927,83Variabel tarief, zowel groene als grijze energie, direct opzegbaar
Essent1950,28Variabel tarief, zowel groene als grijze energie, jaarcontract
Engie1964,32Variabel tarief, zowel groene als grijze energie, direct opzegbaar
EnergyZero1928,86Variabel tarief, zowel groene als grijze energie, direct opzegbaar
WoonEnergie1969,61Variabel tarief, zowel groene als grijze energie, direct opzegbaar

Vraag de offertes eenvoudig aan

Wil je voor jezelf ontdekken wat de duurzame energie prijzen zijn voor jouw huishouden? Ontdek het dan door offertes aan te vragen via de website. De prijsopgaven zijn in slechts enkele klikken aan te vragen, waarna je ze direct in handen hebt. Door deze offertes naast elkaar te leggen zie je in een oogopslag waar je het goedkoopste uit bent. Ook kun je deze naast de jaarlijkse kosten van jouw energierekening leggen, zodat je ziet wat een daadwerkelijke besparing is. Vraag daarom vandaag nog jouw offertes aan en ontdek de mogelijkheden voor jezelf.