De overstap naar duurzame energie wordt steeds vaker gedaan. Er wordt immers gestreefd naar een vermindering van de milieuschade, waarbij het opwekken van energie een grote factor in kan spelen. De overheid is dit daarom ook steeds meer aan het stimuleren met verschillende subsidies. Echter heeft lang niet iedereen het budget beschikbaar om de zonnepanelen of een warmtepomp direct aan de schaffen. Er zijn echter andere oplossingen voor te bedenken. Met onderstaande tips voor duurzame energie kun je ervoor zorgen dat je jouw huis al gaat verduurzamen, zonder direct in alles te moeten investeren.

De tips voor duurzame energie gaat verder dan leveranciers

Het verduurzamen van een woning wordt door steeds meer mensen toegepast. Veel mensen weten echter niet hoe je dit het beste aan kunt pakken, waardoor het handig is om de tips voor duurzame energie toe te gaan passen. Er zijn namelijk een aantal punten waaraan je al kunt gaan doen, zonder direct veel te merken in jouw portemonnee. Denk hierbij aan:

  • Discipline
  • Zuinige apparaten
  • De overstap naar een groene leverancier
  • Een slimme thermostaat
  • Een nieuwe CV-ketel
  • Isoleren

Zelf letten op het verbruik

De disciplime om duurzamer te gaan leven moet voornamelijk vanuit jezelf komen. Jouw dagelijkse energieverbruik kan vaak veel lager dan je in eerste instantie denkt. Dit komt doordat je nu vaak geneigd bent om de stekkers in het stopcontact te laten zitten en de lampen aan te laten staan. Zelfs als je de lampen continu uitzet, kunnen ze stiekem nog veel verbruiken. Het eerste wat je dan kunt doen, is de overstap maken naar LED-lampen. Deze lampen verdienen zichzelf namelijk terug. In combinatie met duurzame energie zul hier hierdoor nog meer kunnen besparen op jouw jaarlijkse energierekening.

Een groene energieleverancier kiezen

Als tip voor duurzame energie kun je immers het beste voor een groene leverancier gaan. Deze leveranciers zorgen ervoor dat je uitsluitend stroom van windmolens en zonnepanelen verkrijgt. Deze energie wordt zowel in eigen land als in het buitenland opgewekt, waardoor je te allen tijde over deze milieuvriendelijke energie kunt genieten. Er zijn veel energieleveranciers die dit aanbieden, zodat je een overstap snel kunt gaan realiseren. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is te bekijken welke leverancier dit het goedkoopst aanbiedt. Hiermee draag je jouw steentje bij aan het milieu en ga je duurzamer leven in jouw huishouden.

Met een slimme thermostaat besparen

Ook een slimme thermostaat kan bij het rijtje aan tips voor duurzame energie toegevoegd worden. Een slimme thermostaat zorgt er namelijk voor dat je nog meer gaat besparen op jouw maandelijkse energiekosten. Zo heb je niet alleen de duurzame energie te pakken die niet op zal raken, maar kun je ook bepalen wanneer de thermostaat vanzelf weer uit gaat. Let er daarbij wel op dat de thermostaat ook modulair is. Deze kan namelijk bekijken hoe snel de woning opwarmt en past daar de werking op aan. In combinatie met de groene energie zal dit jou veel voordelen op kunnen leveren.

De apparaten aanpassen aan duurzame energie

In combinatie met duurzame energie is het vaak ook van belang dat je andere apparaten in huis vervangt om het maximale eruit te kunnen halen. Zo kan de CV-ketel er een van zijn. De CV-ketel gaat namelijk ook meer energie verbruiken naarmate deze ouder wordt. Dit is zonde als je voor een goedkopere groene leverancier gekozen hebt en dan alsnog meer moet betalen omdat jouw ketel veel gaat trekken. Daarnaast is een warmtepomp ook direct een goede aanschaf. Deze is duurder, dus je zult goed moeten bekijken of deze wel binnen het budget gaat passen.

De kosten op een rijtje

Ondanks dat je jouw huis verduurzaamt, is het ook goed om te bekijken welke duurzame leveranciers er op de markt te vinden zijn. De duurzame leveranciers hanteren namelijk vaak variërende prijzen, waardoor het lastig wordt om de juiste te vinden. Aan de hand van onderstaande tabel zie je welke energieleveranciers welke prijzen hanteren, zodat je een eerste indruk krijgt.

LeverancierJaarlijkse kosten in euro’s
Energiedirect1143,24
UnitedConsumers1165,03
Innova1167,10
Oxxio1175,11
Vandebron1208,36
Greenchoice1219,18
Vrijopnaam1220,61

De herkomst van de duurzame energie

Bovenstaande tabel is samengesteld op basis van een samenwonend huishouden. Je kunt er daarom vanuit gaan dat je als gemiddeld gezin ongeveer het dubbele aan jaarlijkse kosten gaat krijgen. Echter zijn de prijzen niet het enige waar je op moet gaan letten. Als je naar de tips over duurzame energie gaat kijken, dan is voornamelijk van belang dat je gaat kijken waar de stroom vandaan komt. Er zijn namelijk energieleveranciers die de stroom in Nederland opwekken, maar ook leveranciers die hun energie uit andere landen halen. Hiermee zou je kunnen stellen dat er weer vervuiling optreedt. Hierdoor ben je over het algemeen weer minder zuinig bezig met het milieu. Je zult je daarom moeten afvragen of je niet uitsluitend gaat kijken naar aanbieders die hun stroom in Nederland produceren.

Vergelijk de prijzen voor de overstap

Wil je weten wat je zelf kunt besparen op jouw energieverbruik na het lezen van de tips van duurzame energie en de maatregelen die je kunt treffen voor jouw huishouden? Vraag dan direct offertes aan via de website en zorg dat de kosten overzichtelijk bij elkaar komen te staan. De prijsopgaven worden opgebouwd aan de hand van jouw basisgegevens, waardoor er een helder beeld ontstaat. Deze kun je dan met elkaar vergelijken om de beste prijs en de hoogste kortingen te ontdekken, zodat je de overstap kunt gaan maken. Wacht niet te lang en zorg ervoor dat jouw portemonnee weer aangevuld wordt door de besparingen.