Energie is een onmisbaar onderdeel van het huishouden. We betalen er jaarlijks grote bedragen voor, maar willen er het liefst zo min mogelijk voor gaan betalen. De besparingen zoeken we daarom altijd via het internet op en we vergelijken de prijzen zelfs tijdens ons contract nog om te zien of een overstap meer geld oplevert. Als je voornamelijk op zoek bent naar duurzame energie kunnen er ook nog een aantal valkuilen optreden. De valkuilen van duurzame energie staan hieronder vermeld, zodat je goed voorbereid aan de slag gaat met de vergelijking en de overstap.

Cadeaus als een van de valkuilen van duurzame energie

Er zijn veel energieleveranciers te vinden op de markt. Je kunt hierdoor in de valkuilen van duurzame energie gaan vallen. Dit wil je het liefste voorkomen, zodat je nooit te veel gaat betalen en je ervan verzekerd bent dat je ook met problemen bij de leverancier terecht kunt. Een van de valkuilen zou kunnen zijn dat je alsnog te veel gaat betalen voor jouw rekening. Jaarlijks kun je een flinke besparing doen. Gemiddeld komt dit neer op 450 euro als je een goede keuze maakt. Dit klinkt als muziek in de oren. Wat nog aantrekkelijker is, zijn de cadeaus die je kunt krijgen bij de overstap. Deze cadeaus worden voornamelijk gebruikt om nieuwe klanten aan te trekken. Je moet er daarom voor zorgen dat je niet zomaar uitgaat van het meest interessante cadeau, maar ook naar de besparing blijft kijken.  

De overige valkuilen op een rij

Daarnaast zijn er nog een aantal punten die onder de valkuilen van duurzame energie kunnen vallen. Denk hierbij aan:

  • De verhogingen van de energieprijzen gedurende het contract
  • De kosten die bij de overstap kunnen zitten
  • Bijbetalingen in de winter
  • De opbouw van de energietarieven

Bovenstaande punten moeten allemaal meegenomen worden bij het vergelijken van de leveranciers. Hiermee kun je namelijk op de juiste manier gaan kijken welke aanbieder het beste bij jouw situatie past.

Verhogingen van de prijzen kunnen voor komen

Als eerste moet gekeken worden naar de verhoging van de energieprijzen. Dit is immers een van de valkuilen van duurzame energie waar iedereen mee te maken krijgt. De energieprijzen worden voornamelijk verhoogd wanneer de energiebelasting omhooggaat. Op dit moment zie je voornamelijk nog dat de belastingen voor stroom naar beneden gaan, terwijl de belasting voor gas omhooggaat. Door duurzame energie te kiezen, kun je dus voordeliger uitkomen in dit opzicht. De belastingvermindering wordt echter wel weer in rekening gebracht door de energieleveranciers. Hierdoor ga je toch meer betalen dan nodig is en zul je er weinig op gaan besparen door de overstap te maken. Houd dit daarom in de gaten en bekijk het per leverancier.

Overstappen tijdens jouw contract

De kosten voor de overstap kosten over het algemeen niets. Dit kan echter wel een van de valkuilen van duurzame energie zijn. Je bent immers geneigd om dan bij het zien van lagere kosten direct over te stappen. In veel algemene voorwaarden van de leverancier staat vaak vermeld dat je geen overstap kunt doen gedurende het contract zonder een boete te verkrijgen. Een nieuwe aanbieder kan dit voor zijn rekening nemen, maar het kan ook zijn dat je de boete zelf moet gaan betalen. Als je een jaarcontract hebt, dan geldt dit uiteraard niet. Bij het zoeken van duurzame energie zul je dus ook moeten kijken naar deze voorwaarden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Overstappen in de wintermaanden

Er zijn tevens een aantal bijkomende zaken waar je rekening mee moet houden bij duurzame energie. Zo kan ene bijbetaling in de winter een van de valkuilen van duurzame energie zijn. Als je zelf jouw energie opwekt, heb je hier voornamelijk in de zonnige maanden veel profijt van. Als de reserve op raakt, dan ga je over op het algemene netwerk. Dit kan jou ineens andere kosten opleveren. Ook de overstap naar duurzame energie in de winter kan extra kosten met zich meebrengen. Het verbruik wordt tijdens een overstap verrekend met wat je aan maandelijkse voorschotten betaald hebt gedurende het jaar. Als je overstapt voordat het een jaar geleden is dat je deze rekening hebt gehad, moet je vaak overstappen. Als je dit wilt voorkomen, dan kun je het beste na de winter overstappen.

De opbouw van de kosten

Een van de andere valkuilen van duurzame energie is de manier waarom de tarieven zijn opgebouwd. De tarieven zijn namelijk niet alleen de kosten van de leverancier, maar ook de belastingen en het verbruik van jouw huishouden. Zo is 35 procent van de kosten opgebouwd uit het energieverbruik. Je bepaalt immers voor wat je gebruikt. Dit is ook het deel dat kan veranderen gedurende jouw contract. Iedere leverancier vraagt hiervoor een ander bedrag. Terwijl de rest van de kosten vaak gelijk blijven, kun je hier dus het verschil mee maken. Je moet daarom goed bekijken wat de kosten per kWh voor jouw huishouden gaan betekenen. Reken daar ook de netbeheerkosten bij op die voor 19 procent meetellen en de belastingen die de prijs voor 46 procent beïnvloeden.

De gemiddelde kosten uiteen gezet

Onderstaande tabel geeft jou in het kort weer wat de energieprijzen van een gemiddeld huishouden zijn. Hiermee kun je zien wat je zou kunnen besparen door niet in de valkuilen van duurzame energie te trappen en tegelijkertijd ontdekken hoe je energiezuinige maatregelen zou kunnen toepassen bij jouw huishouden.

Samenstelling huishoudenVerbruikPrijs per maand in euro’s
Alleenstaand1500 kWh stroom, 1000 m3 gasTussen de 85 en 90
Samenwonend2500 kWh stroom, 1100 m3 gasTussen de 107 en 115
Klein gezin3500 kWh stroom, 1500 m3 gasTussen de 145 en 160
Gemiddeld gezin4500 kWh stroom, 1700 m3 gasTussen de 175 en 200
Groot gezin5000 kWh stroom, 1800 m3 gasTussen de 190 en 220

Ga zelf de overstap aan

Wil je zelf bekijken wat de mogelijkheden op het gebied van duurzame energie zijn? Vraag dan direct de offertes op en zie wat de leveranciers aan totaalprijzen rekenen voor jouw samenstelling van het huis in combinatie met het verbruik. Door de prijsopgaven met elkaar te vergelijken zorg je dat je in geen enkele valkuil trapt en een flinke besparing kunt gaan doen op jouw jaarlijkse energierekening. Wacht daarom niet te lang en zorg dat je de offertes in huis hebt.