Het is je ongetwijfeld opgevallen: de energieprijzen veranderen continu. Iedere keer als je een vergelijker erbij pakt, ga je weer andere kosten aantreffen. Dit komt omdat er een enorme concurrentiestrijd gaande is. De energieleveranciers willen er dan altijd voor zorgen dat er zoveel mogelijk klanten aangetrokken worden door bijvoorbeeld een hoge korting te geven of een welkomstcadeau aan te bieden. Als je een contract met een variabel tarief aangaat, kan het echter zijn dat de prijzen gedurende de contractperiode veraderen. Het is daarom goed om naar de verwachting van de energieprijzen te kijken, zodat je weet waar je rekening mee moet houden.

De verwachtingen van energieprijzen gedurende de jaren

De verwachtingen van de energieprijzen zien er niet altijd rooskleurig uit. Dit komt doordat er de afgelopen jaren al veel gebeurd is. Zo was er in 2019 een stijging van meer dan 175 euro per huishouden. Als je dit door gaat berekenen dan zou je de conclusie kunnen trekken dat het weer omhoog gaat. Maar is dit wel zo? De ontwikkelingen in de energieprijzen kunnen hier antwoorden op geven. Zo was de prijs voor energie in 2016 laag. Zo laag waren de prijzen nog nooit geweest, waardoor de kans groot was dat deze weer hoger gingen worden. Dit begon je aan het einde van het jaar al te zien. In 2017 waren de prijzen hierdoor al aanzienlijk toegenomen, terwijl het voor veel mensen alsnog historisch laag was. De prijs van aardgas steeg hierbij minder hard dan die van elektriciteit.

Een forse stijging te zien

Pas in 2018 merkte je een grote ontwikkeling. De energieprijzen stegen sterk. Voornamelijk de zakelijke branche ging hier veel van merken. De energieprijzen van de energieleveranciers hadden hier niet veel mee te maken, maar het was voornamelijk de opvoering van de Opslag Duurzame Energie (ODE) waardoor de prijzen vrijwel niet meer te betalen waren. Ook in 2019 stegen de prijzen nog door. De verwachtingen van de energieprijzen aan het begin van 2019 toonden al aan dat de prijzen gelijk konden blijven of iets zouden kunnen stijgen. Dit was toen nog niet met zekerheid te zeggen, maar de ervaring wees uit dat de prijzen toch weer iets gestegen waren. Met een vast tarief was je hierdoor goed uit.

Een overstap kan op den duur gaan lonen

Echter is de overstap naar een andere energieleverancier snel gemaakt. Hierdoor zijn de verwachtingen van de energieprijzen van de tweede helft van 2020 van belang en ook wat je kunt verwachten voor het jaar erna. Daarbij is het eerst goed om te weten dat de energiebelasting in 2020 naar beneden is gegaan. In totaal is er 2,7 cent per kWh af gegaan. Dit heeft alleen betrekking op de stroomprijzen. De gasprijzen zijn daarentegen juist iets omhooggegaan. Dit komt met name doordat huishoudens gestimuleerd worden om over te stappen op duurzame energie. Hiermee kun je ook verwachten dat de energiebelasting de komende jaren nog verder naar beneden gaat, wat neer kan gaan komen op 7,34 cent per kWh.

De doelen moeten behaald worden

De verwachtingen van energieprijzen voor gas zien er daardoor minder rooskleurig uit. Gas wordt namelijk steeds duurder, doordat de doelen in de klimaatakkoorden behaald moeten worden. Je kunt hierdoor in eerste instantie een forse stijging van de prijzen zien, waarna gas uiteindelijk uitgefuseerd gaat worden. Aan het einde van de rit moet namelijk iedereen overgestapt zijn naar groene energie. De gasprijs moet er daarom voor zorgen dat het voor mensen minder aantrekkelijk wordt om hiervoor te kiezen en de grijze energie als het ware achter zich te laten.

Zekerheid over de energieprijzen

Er zijn een aantal zaken die je met zekerheid kunt zeggen als je gaat kijken naar de verwachtingen van energieprijzen:

  • Fluctueren gedurende de tijd
  • De prijzen voor groene energie gaan naar beneden
  • De gasprijzen zullen stijgen
  • De energiebelasting voor stroom gaat omlaag

Bovenstaande punten zorgen ervoor dat je beter kunt gaan kijken naar de verschillende energieleveranciers om te zien waar jij het goedkoopste uit bent voor jouw energiecontract.

De opbouw van de totale kosten

Echter gaat de uiteindelijke prijs die je gaat betalen niet alleen op basis van de energiebelastingen, maar ook andere onderdelen die doorberekend worden op jouw energierekening. Onderstaande tabel geeft aan hoe de totale energiekosten opgebouwd zijn en of jouw verbruik hier van invloed op is.

PrijsopbouwInvloed verbruik
LeveringskostenJa (tarief maal verbruik)
OverheidsheffingenJa (heffingen maal verbruik)
Vermindering energiebelasting (heffingskorting)Nee
LeveringskostenNee
NetbeheerkostenNee

Zorg ervoor dat de offertes binnenkomen

Ben je ondanks de verwachtingen van de energieprijzen nieuwsgierig geworden naar de kosten voor jouw huishouden? Vraag dan direct offertes aan van de energieleveranciers en ontdek de totale prijzen die er berekend worden op basis van jouw verbruik. Door een aantal gegevens in te vullen kun je ervoor zorgen dat de kostenberekening zo nauwkeurig mogelijk wordt opgesteld. De prijsopgaven kun je naast elkaar leggen, zodat je de beste vergelijking kunt gaan maken en kunt zien waar je gaat besparen. Wacht daarom niet te lang en zorg dat je profiteert van de dalingen in de stroomprijzen.